Intoxicatia cu antigel la animale

Intoxicatia cu antigel la animale

Antigelul este foarte toxic pentru catei si pisici. Din pacate este dulce si placut la gust, asa ca animalele ling cu placere picaturile de antigel gasite pe trotuar, pe langa masina sau in garaj.

cats-antifreeze

Doar cateva picaturi de antigel (contine etilenglicol) sunt de ajuns pentru a cauza otravirea animalului. Otrava ataca sistemul nervos si rinichii, iar primele simpome sunt apatie, lipsa de coordonare a miscarilor (cainele / pisica se clatina), voma si diaree, sete puternica. Toxicul este absorbit rapid, de aceea simptomele pot aparea chiar intr-o ora de la ingerarea antigelului.

Rinichii sunt cei mai afectati in intoxicatia cu antigel, si chiar daca in prima faza animalul pare ca isi revine, o cadere severa poate urma in cateva zile (3-5 zile de la ingerare). Rinichii nu mai functioneaza si organismul nu mai poate produce urina. Acest tip de insuficienta renala severa apare de obicei la 12-24 ore de la ingerare la pisici, si 36-72 ore la caini. Succesul consta in aplicarea imediata a tratamentului.

Daca stiti sau suspectati ca pisica/cainele a inghitit antigel, nu asteptati, ci contactati imediat medicul veterinar. Aceasta nu este o situatie de genul “stam si asteptam sa vedem ce se intampla”, pentru ca starea de sanatate a animalului se agraveaza pe masura ce trec orele.

Pentru siguranta animalelor trebuie sa preveniti astfel de accidente, tinand cont ca antigelul este o substanta folosita des si pe timpul iernii. Inchideti bine recipientul, puneti-l departe de locurile unde au acces cainii si pisicile (cele proprii, dar si cele de pe strada), iar daca s-a scurs pe jos atunci cand l-ati folosit, curatati zona cu apa.

Related posts:

Leave a Reply