Raia auriculara la pisici

Raia auriculara la pisici

Raie! Vai, ce cuvant urat si rusinos… :-) Nu va speriati, totusi! Daca pisica voastra are raie auriculara, important este ca se poate trata!

Descriere raie auriculara
Raia auriculara, cauzata de parazitul microscopic Otodectes Cynotis, este intalnita atat la caini, cat si la pisici. Studiile arata ca 85% din pisici sunt infestate cu acest parazit, cel putin o data in viata. Puii de pisica sunt foarte predispusi, deoarece boala se transmite usor de la mama la pui. Parazitul se hraneste cu cerumenul existent in urechea pisicii (iar cu cat creste colonia de paraziti, cu atat creste si secretia de cerumen).

Simptome raie auriculara
Veti observa ca pisica isi scutura in mod violent capul, isi lasa urechile pe spate, intr-un mod nefiresc, se scarpina extrem de mult si insistent in urechi. Daca are dureri in urma leziunilor produse de scarpinat, va merge cu capul intr-o parte, plecat spre urechea dureroasa.

Tratament raie auriculara
Tratamentul se aplica doar la recomandarea medicului veterinar, dupa ce acesta a pus diagnosticul. Se curata zilnic urechile cu solutia recomandata de vet si in paralel se aplica un deparazitante extern recomandat (Stronghold, de regula). Daca aveti mai multe animale, ele trebuie tratate in paralel, boala fiind contagioasa.

Dar ca sa nu ajungeti in situatia asta neplacuta, cea mai sigura este prevenirea:
- deparazitarea externa regulata a pisicii
- mentinerea igienei urechilor
- vizita periodica pentru control, la medicul veterinar

Related posts:

Leave a Reply